Hva er du vant til?
Det har vært en lang dag på jobb og både magen og humøret gir tydelige signaler om at kroppen trenger mat! Kroppen er klar for å stappe i seg hva den enn måtte komme over, så lenge blodsukkermåleren vil peke oppover. Er du heldig er din bedre halvdel allerede i gang med å lage middag. Er du riktig heldig kan du kjenne lukten av middag lenge før du har tatt i dørhåndtaket. Tar man en titt på Maslows behovspyramide sidestiller den det å få tilfredsstilt sult med å puste, å være varm, og å sove. Så man kan ikke se bort i fra at sult er et reelt behov som man ønsker å gjøre noe med, raskt.
Noen av oss er vant til at maten står på bordet når vi kommer hjem. Vi er vant til at det oftest lukter godt fra kjøkkenet og at kroppen får en sanselig opplevelse med smak, lukt, og at det ser godt ut. Andre er mer vant til å slenge sammen en posesuppe, nudler, lage posesaus og posepotetstappe. Og det er ingenting som i utgangspunktet sier at det ene er bedre enn det andre. Maten du spiser og hvordan du lager maten baserer seg på hva du er vant til.
Hva har du tid til?
Å være en vagabond er noe kanskje alle og enhver kan kjenne på til tider i livet. Og kanskje spesielt når det kommer til mat. Du bruker tid i helgene til å reise litt rundt omkring, til de stedene du ikke rekker å besøke i ukedagene. Du har kanskje god tid til å sjekke ut Hellstrøms beste, ta deg tid på et matmarked for å plukke ut de ferskeste og fineste produktene, for så å lage kveldens gourmetmiddag. For noen er dette det beste med hele helgen. Andre velger å bruke tiden til helt andre ting, og mat blir nesten sekundært og kun en nødvendighet for å opprettholde fokus på helgens gjøremål. Det er ikke alle som har eller tar seg tid til å lage mat fra bunnen av. Mange har ikke tid til å lage fra pose heller, og kjøper med seg ferdiglaget mat hjem. Så hva man har tid til er vel et definisjonsspørsmål.
Mat og tiden man bruker på mat handler også mye om kultur, oppvekst og ikke minst interesse. Det er ikke alle som tenker at vel anvendt tid er å utvikle alle smaksløkene i løpet av en helg. Har oppveksten vært preget av lange søndagsmiddager med en sliten mor, kan det være at man velger å ha mindre fokus på hjemmelaget mat og heller være sammen på andre måter. Likevel så er middag, og kanskje helst middag i helgene et godt samlingspunkt for gode samtaler. Og gode samtaler kommer oftest over god mat, og man kan lage god hjemmelaget mat så vel som god mat fra pose. Alt man trenger er god stemning.