Det er et system som virkelig kan fortelle deg noe om hvor bra en restaurant er, noe som sier at maten du skal til å spise er av virkelig kvalitet, og det er Michelinguiden. Guiden er en bokserie som kommer ut vært år, og som blir utgitt av det franske dekk-firmaet Michelin. Hva koblingen mellom mat, restauranter og dekk er, kan være interessant forskning. Den ble for første gang utgitt av brødrene André og Edouard Michelin, som en guide for bilførere på veien, for å finne verksted og et sted å sove. Den ble utgitt for første gang i 1900.

Det guiden gjør er at den gir rangerer restauranter etter stjerner. Det høyeste man kan få er tre stjerner, som betyr at man har et utrolig godt kjøkken, som er verdt å reise til, bare for å prøve. Om restauranten får to stjerner betyr det at det er usedvanlig god matlaging og verdt en omvei for å prøve. En stjerne innebærer at det er en svært god restaurant. Får man noe som kalles Bib Gourman så serverer man god mat til en moderat pris.

Dette er en veldig prestisjefylt guide og om en restaurant får en stjerne så er det stort ærestegn for den, og sannsynligvis kommer den til å få økt oppmerksomhet på grunn av stjernen. Interessant nok så har flere og flere restauranter ikke ønsket å få en stjerne i senere tider, eller til og med har gitt fra seg sine stjerner. Dette på grunn av at de føler et økt press på seg om de har stjerner, og at man har veldig liten plass til å gjøre feil før rykte tar en smell.

Mange kokker jobber jo for nytelsens skyld og ikke for å jage en perfeksjon i forhold til andres standarder, og det er ikke vanskelig å tenke seg at det kommer et visst press med en eller flere Michelin-stjerner. Det er ikke noe negativt ved det sånn sett, bare at presset som skapes er ganske intenst. Innimellom så har Michelinguiden fått kritikk for å like en matsstil mer enn andre, for eksempel den franske eller japanske. Når til og med noen av de japanske kokkene ble overrasket over at de fikk en stjerne så kanskje noe av kritikken er berettiget. Noen har også spekulert i at det er gjort med vilje slik at japanerne skal like Michelin mer og at det da skal være lettere for Michelin til å selge sine dekk i Japan.

Author william
Published
Categories Mat

Siste innlegg

Mat av Norge

youplay