Har du tenkt over hva som gjøres med maten din før du putter den i munnen? Det er mange hensyn som skal tas av store matprodusenter. Maten skal produseres rimelig for å holde prisene lave, den skal holde så lenge som mulig i butikken eller kjøleskapet, og den skal selvfølgelig smake godt. Mange av de rimeligere ingrediensene er ikke nødvendigvis de som er sunnest for oss. Fett, salt og sukker er alle billige tilsetningsstoffer, og genetisk sett er kroppen vår glad i alle tre – men det betyr ikke at de er bra for helsa! Vi behøver karbohydrater som sukker er rikt på, fett og til og med salt, men i moderne kosthold får vi alt for mye av det.

Enkle måter å forbedre helsa

Hamburger og pommes frites

Det er en enkel huskeregel for å unngå alt for prosessert mat, og det er å tenke på om maten du spiser er tilgjengelig rett fra naturen, eller om den har vært endret på veien. Rent kyllingkjøtt for eksempel, har normalt ikke vært prosessert i det hele tatt. Du kan se at kjøttet er akkurat som naturen skapte det. Pølser eller en pizza derimot har åpenbart vært innom mange ledd i produksjonsprosessen. Det rene kjøttet er sunnere. Det samme gjelder hva du gjør selv. Rå grønnsaker er sunnere enn kokte for eksempel. Styrk immunforsvaret og forebygg influensa ved å gi kroppen sunne næringsstoffer.

Salt, fett og sukker er verstinger

Så hva er det med disse ingrediensene som gjør dem skadelige? Salt er knyttet til høyt blodtrykk, som er noe store deler av befolkningen lider av. Fett kan være sunt, mens mettede fettsorter kan samle seg i blodårene dine og skape propper som kan lede til infarkt og slag. Sukker er et raskt karbohydrat, som betyr at blodsukkeret ditt stiger svært raskt, for deretter å falle igjen like fort. Det kan lede til diabetes. Alle tre er knyttet til fedme og hjertesykdommer, og bør nytes med måte.

Author
Published
Categories Uncategorized

Siste innlegg

Mat av Norge

youplay