Det er visse farer ved mat, siden mye av det vi spiser kan være farlig om vi inntar det i for store mengder. En ting er at produkt som for eksempel sukker er avhengighetsdannende, men det er også skadelig for kroppen om man spiser det for mye. Det er godt kjent at spesielt den vestlige verden har store problemer med økt fedme og overvekt. Spesielt blant barn er dette et prekært problem, og det svært viktig samfunnsproblem å løse. Det er et paradoksalt problem på mange måter, siden det finnes steder i verden hvor man ikke har nok mat til alle, mens det finnes andre steder hvor det finnes så mye mat at folk er overvektige. Men det er uansett en annen diskusjon.

Det er veldig mange advarsler som er ute hele tiden, og de konstante nyhetsmeldingene om at potetgull er kreftfremkallende, eller at hvitt brød er dårlig for deg hjelper ikke. Det kan hende at innimellom så er det rett, men det skaper liten tillit i folket, som til slutt ender opp med å ignorere slike advarsler. Som igjen kan føre til helseproblemer. Her i Norge er rundt 25 prosent av den voksne befolkningen overvektig, noe som er ganske høyt. Det er mange årsaker til det, en av de viktigste er nok mat, og at vi har blitt et matorientert samfunn.

Andre årsaker er nok også den økte teknologien som gjør at folk blir sittende mer stille, og ikke i like mye aktivitet som i tidligere år. Det har i det minste gjort folk som har åpnet treningssenter steinrike. Men i et optimalt samfunn så bør ikke treningssenter være nødvendig. I hvert fall ikke for folk som har behov for å gå ned i vekt. Den eneste bruken treningssenter bør ha er for folk som ønsker å bli sterkere, eller finere kropp. Men som sagt, det er i et optimalt samfunn. Og det er vi enda ikke i her i Norge. For mange voksne er det uansett for sent, ikke at det er umulig å gjøre noe med det, men fordi det er vanskelig å sette i gang, og få har motivasjonen eller energien til å starte på et hardt treningsprogram for å gå ned i vekt.

Det viktigste er at barna blir beskyttet fra denne epidemien, fordi ofte så handler det ikke om mat, men heller andre grunner som gjør at folk vender seg til overspising. Depresjon, ensomhet og andre plager er store medvirkende faktorer i at folk begynner å spise som de gjør. Så det er det et bredere samfunnsproblem enn bare at folk er overvektige, det handler om det norske folks psyke, og så snart vi kan få bukt på det problemet, jo bedre er det for absolutt alle.

Author william
Published
Categories Mat

Siste innlegg

Mat av Norge

youplay