Tips og triks
- Jartrud

Her er noen smarte triks til et mer basisk/alkalisk kosthold hvor noe er sakset fra heftet ”Tilbake til basis(k) – levende mat for et levende liv” av An-Magritt Skancke-Garmaker:

Nesten alt på ”Velg i stedet”- menyen er basisk. Unntatt søtningsstoffene, animalske varer, bakepulver og friske bær. Likevel er disse alternativene ikke det verste man kan ha i seg, og de gjør at det er litt lettere å gjennomføre et slikt kosthold i praksis.

Den som er frisk og vil holde seg frisk, kan generelt spise omtrent 20 prosent syredannende matvarer uten problemer. Den som spiser basisk som en kur for å bli frisk kan nok med fordel holde seg mest mulig til den basedannende maten.

Velg økologisk, så får du rene varer som ofte har høyere næringsinnhold, du støtter et renere miljø og du bidrar til et høyere artsmangfold på jorda :-)

Bytt ut: Velg i stedet: (Helst økologisk)
Hvete, rug, havre, bygg Alle varianter av speltmel (det inneholder gluten), bokhvete, hirse, quinoa, amaranth, basmatiris, villris, kikertmel.
Gjær Natron, bakepulver
Margarin, solsikkeolje, soyaolje, meierismør Kaldpressede oljer av oliven, raps, linfrø, hamp, kokosfett.
Brus, saft, juice, kullsyredrikker Vann (kokt), gjerne med lime eller sitronskiver, grapefruktjuice, granateplejuice
Rødt og hvitt kjøtt Fisk (ikke oppdrett) eller vilt. Velg dyr som har valgt sin egen mat. Enda bedre:  Bli vegetarianer :-) Og enda bedre enn det: Veganer :-) :-)
Poteter, pasta og polert ris Råris/naturris, kokte hele gryn av quinoa, hirse eller bokhvete
Sukker Stevia, honning, lønnesirup
Melk Mandelmelk, kokosmelk, sesammelk, hampmelk, hasselnøttmelk
Ost Upasteuriserte oster av geit og sau heller enn ku, som parmesan og manchego, «nøtteoster».
Eddikprodukter Sitron eller lime
Egg For bindingsevne: ”No egg”-erstatning, psylliumfrø, linfrøskum, malte linfrø, «chiaegg»
Svart te, grønn te, kaffe Urtete , ingefærte, krydderte, te av bær – for eksempel goojibær
Syltetøy Friske (rørte)bær
Dette innlegget ble publisert i Tips og triks. Bokmerk permalenken.

9 kommentarer til Tips og triks

 1. Synd med havre og bygg.. som jeg elsker! :) Kan man «nøytralisere» ved å innta basisk mat sammen med syre-mat?

 2. Jartrud sier:

  Prøv med flak av bokhvete til å erstatte havren med. Det går veldig fint i for eksempel frokostblandinger og brød/knekkebrød! Ellers er bygg og havre næringsrikt og flott på mange måter, og om du spiser omtrent 70 – 80 prosent basisk så er det fint! Jeg vet ikke om man kan si at man nøytraliserer ved å kombinetre syremat med basisk mat, men det er i hvert fall bedre med litt basisk til hvert måltid enn ikke noe i det hele tatt, for å si det sånn :-)

 3. Taran sier:

  Veit du om yaconsirup er syredannande?

  • Jartrud sier:

   Hallo:-)
   Robert Young sender ut nyhetsbrev med ujevne mellomrom. For en stund siden hadde han ett der han skrev om alle søtningsmidler, uansett hvor sunne de fremstår, som agavesirup, yaconsirup, lønnesirup, honning og så videre, er syredannende. Det samme gjaldt for alle kunstige søtningsmidler, og for urten stevia. Imidlertid ser jeg at konen hans, Shelley, ofte bruker stevia (rå, det vil si som grønt, tørket pulver)når hun skal sette søtsmak på mat og drikke.

 4. Mona sier:

  Hei!

  Lurte på om du vet hvordan typiske glutenfrie brødmixer kommer ut i forhold til pH? Jeg bruker Semper sine mixer. Er det ev. gluten/gliadin som bidrar til at de mest vanlige kornsortene våre gir syrebidrag?

  Hilsen «lett sur dame»

  • Jartrud sier:

   Heihei :-) Jeg var på et seminar med Robert O. Young (han som har skrevet boka om pH-balansen) for noen år siden, og spurte om dette med gluten/syre. Han svarte da at gluten er syredannende. Men speltmel inneholder også gluten, og det regnes for å være basisk, har jeg kommet på i ettertid… De glutenfrie melmiksene inneholder ikke så mange basedannende ingredienser, ofte er det vel ris og mais som er viktige bestanddeler, dermed er de nok dessverre syredannende. Det begynner å bli en økt bevissthet rundt at alle typer korn ikke er så helsebringende. Dr. Mercola mener for eksempel at 75 prosent av befolkningen ikke tåler det. Den store utfordringen for oss nordmenn er hvordan vi da skal innrette oss for å erstatte alle de tradisjonelle brødmåltidene! Mandelmel og kokosmel er et alternativ, og sammen med Fiberhusk øker bindingsevnen. Men å skape lekre bakverk av disse sortene er en utfordring… Jeg hører gjerne fra deg om du kommer på noe lurt! :-)

   • Mona sier:

    Takk for svar!

    Regnet nesten med at disse ikke var særlig mye mindre sure ja..
    Har brukt en noen brødmixer fra helsekostbutikken: en brødmiks fra Cornells som inneholder quinoamel, quinoaflak, amaranthmel, hirseflak, risflak, gresskarkjerner og solsikkekjerner som skal tilsettes vann og olje og en glutenfrie og økologiske brødmix fra Ewa Lie som inneholder rårismel, bokhvetemel, hasselnøtter, mandler, gresskarkjerner, aprikosbiter, linfrø, solsikkekjerner, hevemiddel, guarnkjernemel og salt og som kun skal tilsettes yoghurt naturell. Jeg kjøper og blander miksene selv nå iht. innholdslistene på de ferdige miksene da dette blir en del rimeligere. Den første lager jeg som briks da de blir litt kompakte, mens den andre blir fin som vanlig brød. Hvor basiske disse er til slutt vet jeg ikke, men de inneholder da en del av de ingrediensene du anbefaler, så de er forhåpentligvis ett skritt i riktig retning.

    • Jartrud sier:

     Hei igjen, Mona!
     Jeg tenker at det er forskjell på om man er skikkelig syk og vil være superflink med basedannende mat for å oppnå effekt,bedring, helbredelse –
     eller om man vil vinkle kostholdet litt mer over på den sunnere siden.
     Og at uansett skal vi jo ha omtrent 20 – 25 prosent syredannende mat, også. Uten at man skal bli helt hekta på å være «flink»!
     Eating, living, thinking – alt henger sammen med alt :-) Og så er det en uutgrunnelig faktor som ingen av oss helt får tak i, for da hadde vi vel levd evig ;-)
     Når vi blir mer sensitive, så merker vi også når det blir for mye syre, ofte blir det da mer hodepine, betennelsestilstander, vondter av ulike slag og så videre. Men jeg er jo ikke ernæringsutdannet, så jeg skal ikke bevege meg for mye inn på dette området!
     Ellers er jeg helt enig med deg, de to ferdigblandingene du forteller om er supre. Cornells er også økologisk, da blir det enda mer næringsrikt og sunt. (Mulig at Ewa Lie også er det) Av innholdet i Cornells er det bare risflak og solsikkekjerner som ikke er basiske, men solsikkekjernmer inneholder mye zink, som er bra for mye. og risflakene gjør at bindingsevnen blir god. Hos Ewa Lie er det bare aprikosbiter, rårismel, hevemiddel og solsikkekjerner som ikke er basiske. Elin Cornell, grynderen bak Cornells, anbefaler et par briks per dag for at ikke karbohydratinnholdet skal bli for høyt, men det er egentlig en annen historie :-)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Du kan bruke disse HTML-kodene og -egenskapene: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>